Ανακοίνωση Σύστασης


Ανακοίνωση Σύστασης του Σωματείου ΣΕΚΠΑ
«Σωματείο Ελλήνων Καταστηματαρχών Περιποίησης Άκρων»

Στις 5/10/20 με αριθμό μητρώου 33083, συστάθηκε το σωματείο «Ελλήνων Καταστηματαρχών Περιποίησης Άκρων», το οποίο πιστοποιήθηκε από το πρωτοδικείο Αθηνών στις 2/12/20.

Το σωματείο έχει συγκροτηθεί σε σώμα, με τη παρακάτω σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εγγραφές νέων μελών.

Κύριος σκοπός του σωματείου, είναι να φέρει κάτω από μία σκεπή όλους τους επαγγελματίες που λειτουργούν νόμιμα καταστήματα περιποίησης άκρων και με διάθεση συνεργασίας να αναπτύξουμε το χώρο των άκρων και της ομορφιάς για όλους.

Τα προβλήματα του κλάδου της ομορφιάς αλλά και ιδιαίτερα των επαγγελματιών της περιποίησης άκρων είναι πολλά και τεράστια. Σκοπός μας είναι να φέρουμε αποτελέσματα και ουσιαστικές λύσεις στο χώρο, όχι μόνο για το αντικείμενο της περιποίησης άκρων και τα μέλη μας, αλλά για ολόκληρο το χώρο της ομορφιάς.

Κάθε τέτοια κίνηση στο παρελθόν είχε αποτύχει, καθώς υπήρχαν μονομερή συμφέροντα ή αντιπαλότητες. Πιστεύουμε ότι τα σωματεία πρέπει να παρέχουν ενότητα και την ευκαιρία για συνεργασίες μεταξύ επαγγελματιών και όχι αντιπαλότητες. Να συνεργάζονται με τα συγγενικά σωματεία για το κοινό καλό του κλάδου τους, αλλά και των συγγενών κλάδων.

Υπάρχουν ήδη γνωστές απόψεις ότι τα σωματεία είναι για να κάνουν «κυνήγι μαγισσών», ότι είναι για να «παίρνουν συνδρομές» ή να εξυπηρετούν «ατομικά συμφέρονται». Κατανοούμε απόλυτα όσους έχουν τέτοιες απόψεις, ακριβώς επειδή τις έχουμε και εμείς. Από όλους αυτούς όμως, ζητάμε να μας δουν ως φίλο και συνεργάτη, παρέχοντάς μας το «τεκμήριο της αθωότητας» (the benefit of the doubt) και το χρόνο να αποδείξουμε με πράξεις τις θέσεις μας και όχι με λόγια.

Υπάρχουν δύο βασικές ερωτήσεις που θα θέλαμε να απαντήσουμε εξ’ αρχής με την ανακοίνωσή μας και αυτές είναι:

 

Γιατί μόνο για «καταστηματάρχες»;

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις, αλλά θα συνοψίσουμε στα πιο βασικά:

  1. Σύμφωνα με το νόμο, ως επαγγελματίες αναγνωρίζονται μόνο όσοι έχουν επαγγελματικό ΑΦΜ ή έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τα προβλήματα της διάθεσης των αδειών είναι γνωστά και δε θα θέλαμε να δημιουργηθεί ένα σωματείο μόνο για τους «έχοντες άδεια». Κατάστημα μπορεί να ανοίξει ο οποιοσδήποτε, αρκεί να διαθέτει προσωπικό με άδεια. Άρα το σωματείο είναι ανοιχτό σε όλους και όχι μόνο σε μερικούς που έτυχε να ευνοηθούν από μία κατάσταση.
  2. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων είναι αυτοί που κινούν την οικονομία του χώρου αλλά και διατρέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο. Είναι όσοι έχουν επιλέξει ενεργά να συμμετέχουν στην οικονομία και αυτοί που πληρώνουν φόρους, ενοίκια και μισθούς. Ως οικονομική μονάδα η οντότητα των επιχειρηματιών είναι η μόνη άμεσα εξαρτώμενη από αλλά και προς τους κρατικούς θεσμούς και η μοναδική με έννομο συμφέρον.
  3. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, διαθέτουν την απαραίτητη εμπορική εμπειρία για τη δημιουργία μίας νομικής οντότητας και τη διαχείριση ενός σωματείου, αλλά και το οικονομικό υπόβαθρο για να μπορέσουν να το στηρίξουν. Σκοπός μας δεν είναι να κυνηγάμε ατομικές συνδρομές, αλλά να αποτελέσουμε ένα ζωντανό πυρήνα όπως ακριβώς είμαστε ο πυρήνας της οικονομίας του χώρου.

Τι θα γίνει με τη «μαύρη εργασία» και αν θα ξεκινήσετε «κυνήγι μαγισσών».

Σε καμία περίπτωση δεν ευνοούμε ούτε πρόκειται να υποστηρίξουμε τη μαύρη ή τη παράνομη εργασία, όπου και αν αυτή βρίσκεται, εντός ή εκτός καταστημάτων. Σκοπός μας είναι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους τους επαγγελματίες και να βοηθήσουμε όσους θέλουν να ενταχθούν στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό του κλάδου μας. Είναι γνωστό σε όλους, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη κοινωνική αδικία και δεν δίνεται η δυνατότητα σε νέους επαγγελματίες και σπουδαστές να εισέλθουν στο κλάδο, ευνοώντας τη μαύρη και παράνομη εργασία. Σκοπός μας δεν είναι σε καμία περίπτωση να κυνηγήσουμε τους ήδη κατατρεγμένους από το κράτος, αλλά αντιθέτως, να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στη νόμιμη οικονομία.

Κύριο μέλημά μας είναι πρώτα να μπορούν να ενταχθούν στην οικονομία και τον νόμιμα ενεργό επαγγελματικό χώρο όλοι οι επαγγελματίες και μετά να ασχοληθούμε με τους ελάχιστους που ίσως κακοπροαίρετα και κακόπιστα εξακολουθήσουν να καταστρέφουν το χώρο που όλοι αγαπάμε. Σκοπός μας είναι να δώσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης και όχι να δημιουργήσουμε μία κλειστή δομή μόνο για όσους είμαστε ήδη μέσα.

 

Επειδή το σωματείο είναι εντελώς καινούριο, παρακαλούμε λίγο για την υπομονή σας. Σύντομα θα δημιουργηθεί και η ιστοσελίδα του σωματείου που είναι sekpa.gr και θα ξεκινήσουν οι εγγραφές νέων μελών. Αιτήματα, ερωτήσεις ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να τα απευθύνετε στο ds@sekpa.gr καθώς και προσωπικά στο ΔΣ.

 

Το Δ.Σ.

Μπούκουρης Αλέξανδρος

Παπαλουκά Θεοδώρα

Φουντουκοπούλου Γαρυφαλλιά

Παπαζώη Εύα

Δούκα Ελένη